ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΔΗΘΕΝ

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Το μουσικό σχήμα «ΔΗΘΕΝ» δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1994 από μια ομάδα νέων μουσικών με κύριο στόχο την απόδοση και μελέτη του ρεπερτορίου που περιέχει τραγούδια και μουσικές από την παράδοση της Μικράς Ασίας, των Εστουδιαντίνων της Σμύρνης και της Πόλης, καθώς και  τραγούδια  από την Πειραιώτικη Σχολή του Ρεμπέτικου.  Μια από τις επιδιώξεις του είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας και αισθητικής που παραπέμπει σε τρόπους ψυχαγωγίας μιας άλλης εποχής, της εποχής που άνθησε η μουσική που μελετά,που βασίζεται στην αγάπη και τη γνώση για τη μουσική ,στο μεράκι και στην αυθεντικότητα των ανθρώπων.
Στα 23 χρόνια που υπηρετεί και προβάλει το σμυρναίικο και ρεμπέτικο τραγούδι, έχει εμφανιστεί σε πολλούς χώρους. Μεταξύ αυτών στην Κληματαριά, στον Μπερντέ, στο Εναλλάξ κ.α. Την περίοδο 2001-2002 βρίσκεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κουτούκια της Αθήνας την Κοτταρού. Τις περιόδους 2002-2006  στους Δειπνοσοφιστές και στο Ποινολόγιο. Το χειμώνα του 2007  κάθε Τετάρτη στο πλευρό του Γιάννη Λεμπέση στο Καραβάνι, τις περιόδους 2007-2008, 2008-2009  στη Γαλάζια Φιάλη στον Υμηττό, την περίοδο 2009-2010 κάθε Τρίτη βράδυ στο Τζιβαέρι, ενώ τα τελευταία χρόνια  έχουν σταθερή παρουσία στις Χίλιες και Δύο Νύχτες στο Ψυρρή, ,στο Πέραν στη Ν. Φιλαδέλφεια στην Ταβέρνα του Φωτογράφου στην Παλλήνη  καθώς και εμφανίσεις σε άλλους χώρους όπως η Παλιά Μαρκίζα στο Παγκράτι, η Αργώ στο Περιστέρι κ.α.
Το μουσικό σχήμα «Δήθεν» έχει λάβει μέρος σε πληθώρα συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στην Επαρχία. Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα με το Δήμους Βριλησσίων, Νέας Φιλαδέλφειας, Αργυρούπολης, Αγ. Δημητρίου, Κορυδαλλού, Καισαριανής ,Ιλίου, Βούλας, Αγίας Παρασκευής, Ψυχικού, Νέας Σμύρνης, Ηλιούπολης  κ.α. Στην επαρχία με τους  Δήμους  Ελυμνίων ,Δαύλειας ,Σύρου, Ανατολικής Μάνης κ.α. Το Ιούνιο του 2008  σε συνεργασία με το Δήμο Ύδρας συμμετείχε στη βραδιά με την οποία έκλεισε το πρόγραμμα των  εκδηλώσεων ΜΙΑΟΥΛΙΑ 2008, και τον επόμενο μήνα έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Ρεματιάς που πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο θέατρο υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλανδρίου. Τα  καλοκαίρια του 2009 και 2010 πραγματοποίησε πλαισιωμένο από μεγάλες χορευτικές ομάδες συναυλίες σε Θήβα, Πήλιο, Μύκονο, Ν. Πέραμο και Ηλεία με κύριο άξονα το ρεμπέτικο, σμυρναίικο και παραδοσιακό τραγούδι. Παράλληλα πήρε μέρος σε μεγάλα πανηγύρια, το κατεξοχήν αυθεντικό λαϊκό γλέντι,  στην Δαύλεια Παρνασσού, και στην Άνω Ζήρεια Αχαΐας. Στις αρχές του 2011 σε συνεργασία με την Τουρκάλα τραγουδίστρια Fulya Ozlem, πραγματοποίησε  σειρά εμφανίσεων σε μουσικούς χώρους στην Αθήνα και στο Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας,  παρουσιάζοντας τραγούδια που είναι κοινά στη μουσική παράδοση και των δύο λαών. Επίσης την ίδια χρονιά συμμετείχε  σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως  στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» για το εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Σμυρναίων, στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Ν. Σμύρνης στον Πολυχώρο «Γαλαξίας»,σε σειρά συναυλιών στο Παλαιό Πανεπιστήμιο, στη Δώρα Στράτου, στο Μουσείο Λαϊκών  Οργάνων στην Πλάκα. κ.α.
Παράλληλα πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό μουσικών παραστάσεων στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα με θέμα τα τραγούδια των Καφέ Αμάν, εμφανίσεις στο Θέατρο του Αμερικάνικου Κολεγίου, του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Ίλιον , στα  Μέγαρα και στην Ελευσίνα κ.α. Το  καλοκαίρι  του 2012 προσκεκλημένοι του  Συλλόγου Μικρασιατών Καισαριανής ξεκίνησε μια σταθερή συνεργασία, πλαισιώνοντας  μουσικά τα μικρασιατικά έθιμα του Κλήδονα και το Κεσκέκι,  και στη συνέχεια  στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποίησε συναυλίες στη Θήβα, στη Λαμία, στην Ερμούπολη, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, στο Διεθνές συνέδριο για το Μικρασιατικό Ελληνισμό που διεξήχθη στο  ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL ενώ σε συνεργασία με το Δίκτυο Μικρασιάτης εγκαινιάζοντας  την σειρά εκδηλώσεων  «Μικρασιατικές Βεγγέρες» έδωσε συναυλίες στο Θέατρο  Βέμπο στη Βούλα και στο Λαογραφικό  Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών  Νέας Ερυθραίας.
Συνεχίζοντας την πολιτιστική του δράση πραγματοποίησε συναυλίες στην Κηφισιά, στη Σίφνο, στην Αμοργό, στο Ίλιον , στο Γύθειο, στο Λεωνίδιο, στην Αρεόπολη,στο Αιγάλεω, κ.α. ενώ το Φθινόπωρο του 2013 και του 2014  καθώς και τον Μάρτιο του 2016 καλεσμένοι του Πολυχώρου ART BASE στις Βρυξέλλες παρουσίασε σε  ξεχωριστές βραδιές τις μουσικές της Σμύρνης και της Πόλης στην καρδιά της Ευρώπης.
Οι ΔΗΘΕΝ διατηρούν συνεργασία με τους συλλόγους  Μεσοτοπιτών Μυτιλήνης «Η Αναγέννηση», Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, Σύλλογος Μεστουσιών Χίου, Σύλλογος Αγιασσωτών Λέσβου, Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, Σύλλογος Πελοπίου Μυτιλήνης, Μικρασιατικό  Σύλλογο Θήβας, Ένωση Σμυρναίων Αθήνας, Μικρασιατικό Σύλλογο Ν.Περάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Κυδωνιών, Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων Άγιος Γεώργιος «Γκιουλ Μπαξέ», Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών Ευβοίας., Ένωση Μικρασιατών Λαμίας,, Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, Σύλλογος Μικρασιατών Αγίας Παρασκευής, Ε.Τ.Ε.Π.Ο, Μικρασιατικός Σύλλογος Αιγάλεω κ.α  .Κατάθεση της πρώτης ωριμότητας του μουσικού αυτού συνόλου αποτελεί ο πρώτος του δίσκος που  κυκλοφόρησε  το καλοκαίρι του 2008 από τη Δισκογραφική Εταιρία LEGEND και φέρει τον τίτλο ''Γλυκειάς Αυγής Αντάμωμα". Το περιεχόμενο του δίσκου αποτελείται από άγνωστα επί το πλείστον μέχρι τώρα ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια. Τη δισκογραφική  αυτή δουλειά τιμούν με τις συμμετοχές τους τρεις σημαντικοί τραγουδιστές: ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Γιάννης Λεμπέσης και ο Μανώλης  Δημητριανάκης. Παράλληλα έχει συνεργαστεί  με έγκριτους μουσικολόγους- γνώστες του ρεμπέτικου και σμυρναίικου τραγουδιού, όπως ο Πάνος Σαββόπουλος, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Νίκος Πολίτης, ο Βασίλης Πετρόχειλος κ.α
Το μουσικό σύνολο «ΔΗΘΕΝ» αποτελείται από τους :Γιάννη Καραμάνη:κιθάρα- λαούτο- τραγούδι, Νίκο Μουργελά:κανονάκι-μπαγλαμά, Βιβή Βουτσελά:τραγούδι, Δημήτρη Κρανίδα:ούτι-μπουζούκι-τραγούδι, Μιχάλη Δανιά:βιολί, Αποστόλη Σαμαρά:κρουστά.

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού